Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

1. Lá 'le Peadar agus Pól

Bailigheadh na daoine go mbíodh bád aca le chéile i loc Cárthaighe timceall trí míle ó Cíll-Orglan agus bíodh rás na mbád aca. Tá áit ós chómhair Cromáin amac agus glaodhtar Ins (Inch) air agus radhadh na daoine go dtí an áit seo mar bíodh Patrún ann. Sé Patrún ná saghas aeraidheachta ag a mbíodh na daone óg agus aosta bailighthe le chéile cun amhránuidheacht bheith aca agus rínnce chómh maith. Bíodh gac saghas cluice ar siubhal ann. Má's rud é go mbíodh an lá go breágh téigheadh a lán díobh ag bádóireacht. Ithidís misleán toradh de gach saghas cístí mílse agus deinidís taé dóíbh féin ar an dtráigh.
    Ní raibh deire leis an spórt agus an chaitheamh aimsire a bhíodh ann. Téigheadh na tínncéirí ann leis ó
    Síle Máire Ní Dhuígín
    Cill Orglan, Co. Chiarraí