Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

Ar an leathanach seo

1. Tugaimíd onóir do's na naoimh go léir in Éirinn agus onóirimíd Naomh Bríghidh ar an chéad lá d'Fheabhra. Seo nós a chleactadh buacaillí na h-áite fadó. Bailigheadh sgata díobh le céile i dtig éigin. Gheibheadh siad éadaighe éagsamhlacht agus aghaidhte fidil agus gléasadh siad iad féin.
    Ar dtúis socruighidís ar na h-áiteanna i n-a raghadh siad agus an méid díobh a raghadh mór thímpeall. Socruigheadh siad ar an dté a bhíodh mar captain agus an té a bhíodh ag seint ceóil agus mar sin de. Deineadh síad bábóg ansan agus thógadh duine díobhá. Bé sin an duine a bheadh ag lorg an t-airgid. Seo nós eile a cleactadh siad:- Bhailigheadh na sean-daoine fionán agus as an fionán san dheanaidís croiseanna.

ó Seán P. Ó'Dhuigín
    Slín,