Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ar dtúis gheibhidís cártaí cruinne agus chasaidís an olna tímcheall ortha san. Nuair atá se sin déanta tosnuigheann siad ar é d'fighe.
    Cuireann siad liathróid olna ar an bhfearsaid agus cuireann siad píosa de mór thímcheall an rotha mhóir, agus an fhaid is a bheadh an roth mhór á luascadh beidh an snáth á dhéanamh ar an bhfearsaid. Nuair a bhíonn an bhfearsad san lán de snáth togatr amac as an áit in a mbíonn sí; cuirtear isteach ceann eile agus mar sin de go dtí go mbíonn a lan snátha déanta. Annsan nuair a bhíonn sé sin déanta tugtar go dtí an dathadóir é cun é do dhathú. Teigheann an fear sin go dtí an portach um tráthnóna agus cuirfidh sé píosa de'n bhfeárna dhubh i bhfolach fé'n dtalamh. Fágann se ann é ar feadh cúpla lá.
    Bríd Ní hAirtnéid
    An Leathfhearann, Co. Chiarraí