Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (gan teideal)

Chomhnuig bean agus a clann fé bhun sléibhe uair. Áit ana uaigneach a b'eadh é agus bhí sé ibhfad ó aon bhaile.

Chomhnuig bean agus a clann fé bhun sléibhe uair. Áit ana uaigneach a b'eadh é agus bhí sé ibhfad ó aon bhaile. Is annamh a tháinig aon stranséar ann agus ní raibh sé de ghnáth ag na daoine a mhair ann dul in aon áit ach chomh beag.
    Chaitheadar an urmhór dá shaoghal sa bhaile agus mar sin bhí a lán rudaí a bhí comónta in aiteanna eile de'n tír ná feachadar.
    Do thárla gur thuit fear a' tighe breóidhte agus bhí ortha an sagart a tabhairt chuige. Chuaidh an bhean go dtí an tigh ba ghiorra dhóibh agus chuaidh duine eigin go dtí an bhaile ag iarraidh an t-sagairt.
    Bhí an lá ag báisteach agus thug an sagart a scáth-fearthainne leis. D'fhág sé é ar oscailt taobh amuigh de'n doras agus súid leis isteach sa tig agus thosnuig sé an Ola Dhéanach do chur ar an bhfear bhreóidhthe.
    Cáit Ní hEachthegeirn
    An Tulaigh Mhór, Co. Chiarraí