Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

1. (gan teideal) (ar lean)

Sé an ainm atá ar mo bhaile fearann ná Slinn. Fuari sé a ainm ó choiréal slinne atá i gcoill bheag atá san áit.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Peile do b’eadh Cnocán a’Rae sa tsean aimsir.
    Deirtear leis gur minic a throid na fathaigh eadtarra fein annso agus is dócha b’é ceann acu a fuair bás ann. Is minic d’innis mo shean-athair an scéal so dúinne:- Oidhche amháin bhí mo shean-athair ag teacht abhaile, agus bhí sé ag gabháil tré’n Sliabh seo (Cnocán a’Raé) agus chonnaic sé na sidheoga ag imirt iomanuidheachta, agus do thógadar a hata dhe. Dubhairt sé leo ‘comán a thabhairt dó’ agus go mbeadh sé ag imirt leo da dtabharaidís a hata thar n-ais do. Nior thugadar an comán dó i n-aon chor, ach is amhlaidh a chuireadar i n-a sheasamh ag béal báire é ag tabhairt aire dhó, agus choiméadar ann é ar feadh dhá uair in a dhiadh san.
    Chuadar as a radhairc annsan agus d’imthigh se abhaile. Ní bhfuair sé a h-ata go dtí lar na bháireach
    Síle ní Dhuigín,
    Slinn. Cill Orglan
    Diarmuid a’Phúca go raibh adhairce agus crúba air
    Meigeall mór clúimh air ar nós an phocáin
    N’fheacaidh a chómharsa riamh stoca ná bróg air,
    Ach peidhre breagh lóipiní is iad ag slapáil.
    (Síle ní Dhuigín)
    Síle Ní Dhuigín
    Cill Orglan, Co. Chiarraí
    Seán P. Ó Duigín
    86
    Gairm bheatha
    Saor cloiche (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)