Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

Ar an leathanach seo

1. Rín an ainm atá ar an mbaile fearann ina bhfuilimse im'comnuidhe. Tá sé suidhte tímcheall míle ar an dtaobh thiar thuaidh de Chill Orglan agus téigeann giota de isteach sa leamhan atá ag rith taobh leis.
    Sé an brígh atá leis an ainm ná poinnte talmhan atá ag rith amach sa bhfairrge.
    Feirmeoir iseadh m'athair go bhfuil sé acra déag ar fhicid talmhan aige. Tá deich bpáirceanna aige. Ní'l sean ainm aige ach ar aon chean amháin díobh. Sin é "Poll Murchadh". Fuair an pháirc sin a ainm ó fhear go raibh tigín beag aige i gcúinne na páirce úd. Nuair a deineadh an bóthar pobluidhe do leagadh an tigín mar do rith an bóthar tré'n áit ina raibh sé 'n a sheasamh. Do chuaidh an fear thar sáile annsan agus tugad an ainm sin ar an áit ó shoin.
    Gobnait Ní Chonnchubhair
    An Rinn, Co. Chiarraí