Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bí fear a Drom dar a b'ainm Thomas Mac Gearthailt agus chuaidh sé amac le amhain ag obhair sar a ith se a breicfast. Bhí se cun cloc do bhriseadh agus rug sé ar cheann des na gallánn agus tharraig sé as an talam e agus ta sé lé feisteint fos bhí sé cun na gallán go leir do tarraig ac glaodach air go raibh an breicfast ullamh.
    Bi fear a Tiorbhruin Sean O Conchúbhair a bainm dó agus do leim sé o an claoide go dti an simíne bí an claoide cupla slata o an tigh.
    Padraig O Ruchain o Fearrain-na-cille do bain sé acra feir sar a itead sé á breicfast ar maidin
    Bí fear ag dul timceall na h-aite seo fadó agus do sáthadh sé pice ins an talamh agus do cuiread sé stol beag suas ar cos an pícé agus fo bead sé ag rincé ar an stol.
    Maítcios O Conchúbhair
    Caisleán Ghriaire, Co. Chiarraí