Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghda

Ar an leathanach seo

1. Do gaibh Eoghan Ruadh isteach lá go dtí bean tighe agus do bhí sí curamach agus dubhairt sí leis suidhe go fóil ar an gathaoir go dtabairfidh sí a ndinnéir do dhá duine uasail a bhí annsan.
    Cad do bhí ann - bradán a róstadh aici dóibh. Nuair a bhí sí beirbighthe do thug sí leithe suas o'n t-sómra go dtí an dhá dhuine uasal. Nuair a tháinig sí anuas thar nais dubhairt sí le Eoghain suide cun bhúird. Do bhuail dó nó trí prataí cuige agus scadán. Seo ag caint leis an scadáin agus fé mar a bhaineadh sé greim as do bhíodh sé ag cainnt arís leis. Cuir ceann des na dáoinne uaisle a cheann ón doras agus do glaoidh sé ar an dara fear mar ná tuigeadh sé an cainnt a bhí á rádh ag Eoin. Cad fá na cainnte ars iad san le Eoghan. Dearbhrathar dom a batadh fadó. Táim a fiafhruighe don sgadán a gcifeadh sé ar a shiubhalta é. "Agus cad dúbhairt sé leat? Gur mo shiúbhalaig an bradán thuas agaibh-se." Tug an duine uasal an bradán cuige agus bhí sé ag baint a griam as nú go raibh deire itte aige. Cad dubhairt sé leat ars iad san. "Ní bfuaireas aon cuínntas uaidh" ars Eoghan ach go bhfeárr le n-ithe é féin ná an sgadán. Sin é mar Eoghan Ruadh Ó Súilleabháin a bradán úatha.
    Tá leagan nua den tras-scríbhinn seo ag fanacht le ceadú.
      1. filíocht