Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghda

Ar an leathanach seo

1. Do bhí suim blianta ó shoin ó bhí fear na cómhnuí taobh le scoile Fear na Cille go glaodadh Mícheál Ó Conbha air. Do bé a shlíghe maireanna bheith ag tuilleamh a pháig é féin agus triúir mac da raibh aige.
    San am san bhí mórán oibre á déanamh aige Hexon i mBaile an Aidhre agus i Muirbaoil. Nuair a connaic a mac críona go raibh an costas aige chuaidh sé go dí Americá. Ní raibh sé ach dhá blian toir nuair cuir sé aran cuid eile. Dimthig an beirt dearbráthair anon ac ní raghadh a athair in-aon-cor. Nuair dimígheadar tháinig sé go Sliabh na heórna cun ostaiceacht dfághail. Do thuit amach ar go raibh sé ag cuir turnapaí é féin agus fiche fear eile O mBaile an Oidhre. Do bhris an la agus beigin dóibh stopa.
    Dimthígheadar abaile. Do buail Conba an bóthar anóis cun teacht chun a Lóistín fein agus nuair a tháinig sé chómh fada le tor mór stop ón mbáistig. Is géarr go bfeacadh sé cuig cómhthá agus cómhradh ar a nguaile aca.
    Do thuig sé gur ceann dos na Cúirneains abhí ag teacht on dtaobh cile don cnoc cun a Teampall.
    Do gaibheadar "tarais síos agus níor aithn sé aoinne riamh aca. Táinig sé abhaile agus