Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghda

Ar an leathanach seo

1. Tá Carraig an Tighearna suidhte i dteórainn talamh tír Bhriain agus Fearann Dáluig agus cluainte a tugthar ar an ngort in a bfuil sé suidhte. Tá sé suidte i mbarra an ngoirt ár árdan agus tá clocha bána agus cloca glasa Meascaidte trí na ceile agus cloca Flint. Do bhíodh Aifreann ga léigheamh ann in aimsir na dlighte Pianámhla mar áit uaigneach do beadh e, chin ná fheicfad na Sasanaig iad. Is cúimhin le daoine nuair a leigeadh an T-aifrionn deanach ann cun go bhfanadh an dubh ós na prataí. Taghann móran daoine ag feacaint air gac blaidhain. Ta lág mór isteac fe agus is doca gur a,glaidh a deineadh an sagart an idbhirt do ofráil cun De ánn.
    1. am
    Tadhg O Flatharta