Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bí fear ó Lios-na-Caolbhuidhe ag teacht ó Clonach a' Dhaingin go déanach san oidhche aon uair amháin
    Nuair a shroich se "Bothán a' Mhíle" nach mór ag Barr na Conaire chualaidh sé an gleó go léir san tráthadh ar an dtaobh istig de chlaidhe
    Ba ghear gur chuala sé an guth á rádh - "A Fhir a' leasa" tair annso agus gcabhair orm," "Mise an púca, is tá sprid ag gabháilt orm."
    "N'fheadfhainn aon chabhair a thabhairt duit" arsa fear a' leasa. "Is féidir leat", arsa an Púca, "Brostuig ort is beidh beirt againn ró-mhaith dhi."
    Seo isteach le 'fearr a' leasa', is chuaidh sé agus gcabhair ar an bPúca, is chuir beirt aca an Ruaigh ar an Sprid. "Maith a fear"! arsa an Púca. "preab anois anáirde ar mo dhrom 's béarfaidh mé liom abhaile thu." So phreab an fear eile anáirde, agus níor stadadh leis
    S. Ó Loingsigh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)