Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Tá leigheas i "bhfíor uisce" dá dtógtaí as an tobar é díreach le h-eirighe gréine.

Tá leigheas i "bhFíor Uisce" dá dtógtaí as an tobar é díreach le h-eirighe gréine.
  2. (gan teideal)

Bhí fear ar an "dTír" fadó agus d'oibrigheadh sé go dian ar an bhfeirm a bhí aige, go dtí go dtagadh an Ré Nuadh i gcomhnuidhe.

Bhí fear ar an "dTír" fadó, agus d'oibrigheadh sé go dian ar an bhfeirm a bhí aige, go dtí go dtagadh an Ré Nuadh i gcomhnuidhe.
    D'fhágadh sé annsan í chómh luat is thagadh an Ré, agus ní chídhtí arís é, go dtí go mbíodh an "Ré Nuadh" imighthe. Nuair a chuirtí ceist ar muinntir an bhaile na thaobh - cá raibh sé imighthe - deiridí - "Go raibh se imighthe le Gealaidh."

Deirtear dá n-íosadh duine "Súil Muice" go gcídhfeadh sé an "Ghaoth".

Deirtear dá n-íosadh duine "Súil Muice" go gcídhfeadh sé an "Ghaoth". Cidheann na muca í i bhfuirm - liathróide deirge.
  4. (gan teideal)

An náire is mó fuair "fionn" riamh do bheadh - "An ghreim deireannach 'na bhéal 's gan faic aige na dhóid".

An náire is mó fuair "Fionn" riamh do bheadh - "An ghreim deireannach 'na bhéal 's gan faic aige na dhóid."
      2. cleachtas an leighis
    S. Ó Ríoghbhardáin
    73
  5. (gan teideal)

Leigheas de "tinneas fiacaill" iseadh Ceann Grainneóige do bheadh beirbighthe, agus é fuaighte as chuid éadaig in áit éicint agat.

Leigheas de "Tinneas Fiacaill" iseadh Ceann Grainneóige do bheadh beirbhighthe, agus é fuaighte ad chuid éadaig in ait éicint agat.