Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean i Lios na Caolbhuidhe fadó agus lá amháin chuaidh sí ar an gcnoc ag féireacht a cuid caorach.
    Do shuidh sí síos in áit chluthmhair chompórdach, agus bhí sí a' feuchaint uaithi amach ar an bhfairrge.
    I lár an lae ghléighil, agus í ag breathnú amach, do chonnaic sí uiscí na farraige ag druideamhaint ó na chéile sa t-slighe go bhfeaca sí cathair áluinn na steille-bheathaidh san áit 'na mbíodh borradh fairrge riamh. Bhí sí ag feuchaint amach ar an gcathair 's á tabhairt fé ndeara ar feadh i bhfad.
    Nuair bhí sé a deánamh ar buille an mheadhon-lae, do thosnuig na h-uiscí ar bhorradh arís, agus ba gheárr go rabhadar ar teann rás cún a chéile arís, agus i gcionn aga bhid" (?) do dhúnadar isteach lé na chéile arí agus sloigeadar an chathair gan a tuairisc.
    Nuair a tháinig an bhean san abhaile do innis sí dá h-athair gach a bhfeaca sí: agus láithreach fuair
    Siobhan bean Uí Gearailt