Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean ann fadó. Bhí aon bhó amháin aici, agus bhíodh iongantas uirthi, cad a d’eirigheadh de’n bhó gach maidin, ná bíodh aon diúir bainne ’ca. Do bhí droch-amhras aici ar bhean dá comharsan.
    Oidhche amháin i Mí na Bealtaine, d’fhair sí an bhó feadh na h-oidhche, agus ar eirighe lae cad a chífeadh sí ná girr-fhiadh agus é na sheasamh ar a chosaibh deire, agus é ag ól na bó ar a chroidhe dhícheall.
    “Seadh,” ar sise, “tá sé ráidte riamh gur doimhin an poll poll an amhrais”.
    [Eamon Ó Seaghdha, 46 bl. ó’n athair.]
    Eamon Ó Seaghdha
    46
  2. Púcaí
    Do bhí fear ar an dTír Uachtarach céad bliain ó shoin, go raibh a lán caorach aige. Lá breagh bhí sé a dul ar an gcnoc á bhfeuchaint. Nuair a bhí sé ar barra na faille, do tháinig ceo na thimpeall, agus ba ghearr ná raibh a fhios aige cá raibh sé. D’fhill sé i dtreo an bhaile dar leis, agus tar éis tamaill do ghlan an ceo agus fuair sé é féin istig i dtóin “Macha an Phúcha”. Do dhein sé ar an áit ‘na raibh na caoire arís, agus chonnaic sé iad go léir. Nuair a bhí sé a teacht abhaile, do líon an ceo arís, agus chonnaic