Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Fadó do bhí triúr driothar ag maireachtaint le na chéile in aon tig amháin, agus bhíodar chomh bochtsan go rabhadar nach mór a'fagháil bháis leis an ocras.
    Bhí bean uasal, a bhí ana shaidhbir a’ maireachtaint sa chomharsanacht, agus bhí mórán caorach ’s stoc aici sin.
    Aon oidhche amháin agus triúr a’ dul a choladh ’na dtroscadh, dubhairt an driotháir ab óige gur bhí an oidhche deireanach aca í a’ dul a choladh ’na droscadh agus go mbainfeadh sé féin triail as ma smaointe a bhí a déanamh buartha dho le tamall anuas. Do phreab sé amach as an leabaidh agus seo chun siubhail é, agus níor bh’fada imithe é go tháinig sé agus caora bhreag ramhar ar a dhrom aige. Dubhairt sé le na dhriotháracha bheith na suidhe, agus níor bhfada go raibh sí rúnach le n-ithe ag an dtriúr.
    Bhí an scéal mar sin aca ar feadh tamaill. Gach am nuair bhuaileadh an t-ocras iad, théigheadh an driotháir óg amach agus thugadh sé leis caora bhreagh ramhar abhaile.
    Taréis an tríomhadh
    AT1536A: The Woman in the Chest