Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ar an "gCoill Móir", i gCorca Duibhne fadó agus ní raibh ach aon bhó amháin. Lá amháin chuaidh sé go Corcaig ar theachtaireacht éicint, agus nuair a bhí sé a teacht abhaile do chuimhnig sé gur bí seo an oidhche roim Oidhche 'le Mártan. Bhí sé a' brostú air annsan go mbeadh sé ag baile in am. Do bhuail fear ar an mbóthar leis, agus d'fhiafruig sé dhe ca na thaobh go raibh an deabhadh go léir air. Dúbhairt sé go raibh sé ag brostú i gcás go mbeadh sé ag baile in am chun rud éicint do mharbhú i gcóir Naoimh Mártan. Nuair tháinig sé abhaile do mhairbh sé an bhó, agus seich mí na dhiaidh sin, bhí deich mba aige. Deirtear gur bé Naomh Mártan a bhuail leis a's a chuir an rath air.

Eamon Ó Seaghdha 50 blian
    20 bl. ó shoin, ó n a athair nách mhaireann