Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. Grádh ‘s Brón
    Bhí buachaill ann aon uair amháin a bhí ana mhór ar fadh le cailín áirithe. Tráth de’s na tráthanna do buaileadh breóidhte é, agus dob éigean do an leabaidh do thógaint. Bhí sé go tréith-lag sínte ar an leabaidh sin tréimhse mhór fhada, agus ní raibh aon bhreis fhabhais a dul air. Lá de’s na laetheannta an fhaidh a bhí san amhlaidh do seineadh cleamhnas de’n cailín agus d’fhear eile. Sar ar pósadh iad amhthach dúbhairt sí lá léithi féin go raghadh sí a’féuchaint a grádha báin. Sar a scarfadh sí go deo leis. D’imig sí uirthi agus níor stad sí gur shuidh sí ag taobh na leabpan [?] mar a raibh sé sínte go tréith.
    D’fhéuch sí air, agus má d’fhéuch, thuit na deóra síos léithi de’n amharcsan agus dúbhairt sí:
    Mhuise mo grádh do shúile a bhí go lonnrach