School: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Scéal an fhiolair
    Scéal na fhiolair
    Bhí bliain daor ocrach ann fadó. Bhí na luchaig, na franncaig, agus na h-éanlaithe go léir ag fagháil bháis leis an ocras. Do bhí luch ‘s spideog ag bhailiú bídh le na chéile i gcóir an geimhridh, agus nuair a bhí an biadh go léir curtha i dtaisce ’ca, arsa an luch leis an spideoig: “Íosfaidhmid do chuid bídh-se ar dtúis agus nuair a bheidh sé sin ithte againn, íosfaimid mo chuid bídh-se annsan.”
    Thosnuigheadar ar an méid a bhí bailighthe ag an spideoig ar dtúis, agus nuair a bhí-san íghidthe (ídighthe) aca, ní raibh aon taidhreamh ag an luch a cuid féin do thabhairt do bharr carthanachta de’n spideoig. Bhí an spideog ag éileamh cirt, agus fé dheire do aontuigheadar ar an scéal d’fhágaint fé mholadh na luchaig, na franncaig, agus na h-éanlaithe go léir; agus cheapadar lá a bheadh oireamhach chun an moladh-san do bheith aca i ndáiríribh.
    Nuair a tháinig an lá do bhailig na luchaig a’s na francaig ag bun na páirce a bhí ceapuighthe i gcomhair an chruinnighthe, agus go bhailig na h-éanlaighthe go léir ag barra na páirce.
    Bhí idir uasal ’s iseal
    AT0313: The Girl as Helper