Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh aon abha fadó san áit 'na bhfuil an "Abha Bheag" anois. Tímcheall le dhá chéad bliadhain ó shíon an Domhnach deireanach dé Mhí Iúil, tímcheall am de's na daoine bheith ag dul á coladh, thosnuig sé ag fearthainn ana throm, agus ar maidin Dia Luain nuair d'éirig na daoine bhí gleann mór déanta ag an Abha agus chaitheadar droichead a chur ann na dhiaidh san. Sar a deineadh an droichead in Abha na Féinne, tháinig bean aniar ó Bhaile an Fhirtéaraig ag féachaint ar bhean mhuinnteardha dí a bhí i "dTír Iochtarach". Bhi áth cloch ar an abhain, an uair sin. Bhí sí lár slighe nuair a thuit an tuille uirthe agus scuab sé í shíos go tráigh an Ché. Fuaireadar í baidthe annsan ar bharra taoide. Mar
    An Tír, Co. Chiarraí
    Tomás Ó hUallacháin