Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Tíorach" mar do dhein fear dara b'ainm Eogan Ó Fínn abhrán mar gheall ar an "dTír"--"Coimín na Tíorach". Talamh garbh atá ann ach níl aon cuid de faoi choill. Siad na hainmneacha atá ar na haibhne atá i dTír ná :- Abha na Féinne; Abha Bheag; Abha na Fothana; Abha an Claide Nua. Tá loch ann go nglaodann siad an Loch Mór air. Deirtear gur thuit buachaill isteach ann agus go raibh fear anaonacht leis agus gur leim an fear isteach chun an buachaill do shábháil, agus gur báthadh iad araon ann.Bhí fear ag dul treasna Abha na Feinne agus d'éirig an tuille agus do sciob an tuille an fear leis, agus sin é an chúis gur cuireadh an drochad ar an abhain sin.
    An Tír, Co. Chiarraí
    Albert Breathnach