Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thigh ach é féin. Talamh garbh athá ann. Níl aon chuid de fé choill. Síad na h-ainmneacha atá ar na h-aibhne i dTír ná "Abha na Féinne" is an "Abha Bheag".
    Sé an fáth gur glaodhadh "Abha na Féinne" ar an abha sín mar bhiodh na Fianna ag fiadhach san ceanntar só fadó. Ní raibh aon abha ar an áit go bhfuil Abha Bheag anois ach oidhche amháin bhí sé ag fearthainn ann agus tháinig an tuille agus do scuab sí leis na aladhthacha agus do déin sé abha tríd an dtalamh agus tá sé ann ó shoin. Tá loch ar an dTír gurb ainm do Loch a t-Slachair. Do thuit fear isteach ann fadó agus chuaidh sé sios go dtí tóin an locha agus do greamhuigheadh thíos san loch é agus fuair sé bás ann.
    An Tír, Co. Chiarraí
    Máirtín Ó Seaghdha