Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá slínn ar chuid des na tighthe agus tuighe ar chuid eile acu. Tá ceathrar sean daoine ann os cionn seachtmhó blíadaín. Tá Gaidlig acha. I sféidir leótha scéalta d'innsint i nGaedlig agus a mBéarla. Domnall Breathnach ; Eaman Ó Fínn; Seán Ó Dubáin; agus Maire Ni Ruairc. Sé an seoladh atá aca ná Tír, BreaGarraighe. Tá dhá fothrach i dTír agus síad na h-ainmneacha atá ortha ná "Fothrach Phadruig" agus "Fothrach Dhomnaillín". Bá ghnáthach lé na lán daoine dul go dtí America o'n áit seó fadó, Do luadhadh ainm na Tiorach mar dhéin fear dar ab ainm Eoghain Ó Fínn an t-Amhrán "Coímín na Tíorach". Do cailleadh a bhean agus ní raibh einne sa
    An Tír, Co. Chiarraí
    Máirtín Ó Seaghdha