Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Núadh go dtí an "Cé". Deineadh é sin tímcheall céad blíadhan ó shoin agus sé a bhíodh acu ná trí pinginne sa ló. Tá na bóthaire sa ceanntar seo in úsáid fós. Sé an págh a bhíodh ná leath reul nó tuistún sa ló.
    Deineadh cuid dos na bóithre in aimsir an droch shaoghail agus bhíodh fir is mná ag obair ins na seana-bhóithre san am san. Do bhí áth in Abha na Féinne sar ar deineadh an droichead. Lá amháin do bhí bean ó'n dTír ag dul go dtí an "Clochán" le ciseán ubh. Ní raibh aon droichead ann an úair sin ach céimeanna cloch agus núair tháinig sí go dtí an abhainn, do bhí tuille beag ínnte ach níor cuimhnig sí ar sin. Núair bhí sí leath-slighe ar an abhainn do thuit an tuille go trom agus do scúab an tuille gach rud a bhí roimis agus do báthadh í. Do chuireadar an droichead ann annsan agus is le cloch agus huil
        1. infreastruchtúr poiblí
    Seán Ó Bric