Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

chonnaic sé fear eile in-aice an bhóthair agus é ag ithe cuileóga.
    Do bhí fear ann agus bhí ceathrar mac aige agus d'itheadar prátaí lobhtha agus do marbhuigheadh iad go léir.
    Do bhí fear i Liosnacaólbhuidhe, agus Mícheal D' h-Órdha an ainm a bhí air, agus do lobhaig gach prata a bhí aige; bhíodar istig i dtig bheag a bhí aige. Fuair Mícheál bás amuigh i bpáirc, agus glaodtar "currach Michíl D' hÓr(dha)" ar an bpáirc ó shoin.
    Do bhí bean i mBaile an Fhirteirig agus máthair dom shean-mháthair do b'eadh í, agus bhí tímpeall le seascadh málaí cruithneachtan aici, agus gach éinne a thagadh isteach thugadh sí aprún de'n cruithneachtan dóibh. Thug sí gach gráinne de'n
    1. am
    Mairtin d' hOrda