Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá mórán liosanna anaice le scoil Bhaile Uí Dhuibhne. Tá ceann aca i mBaile Ui Dhuibhne , ceann sa Bhaile Mór, ceann i bhFearann agus dhá cheann sa Tír. Tá áit i mBaile Uí Dhuibhne go glaodhtar "Cathair" air agus deireann na sean daoine gur b'iad na Lochlannaig a dhein é. Tá an áit sin anaice na fairrge.
    Tá an ceann i bhFearann i radharc an chinn i mBaile Ui Dhuibhne. Nil mórán cré mór timceall na liosanna ach tá clocha ionta is sceacha ag fás mór dtimceall ortha. Tá lios ins an dTír agus tá poll na lár agus deirtear gur chuaidh cupla fear isteach ann agus chonnaiceadar na sidhe istig ag rinnce.
    Tá lios eile i dTír agus deirtear gur chualaidh na daoine ceól istig ann agus
    Tomás Ó Neil