Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (gan teideal) (ar lean)

Siad na haicídí agus a píonta a bhíonn ar daoine ná:

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus go leighisfeadh a corrán ghéill tinneas fíacail; ach ní bhíonn siad i ruith i n-diaidh an leigheas sin anois, mar téigheann siad go dtí an dochtúir agus tairrígheann siad amach as a gceann iad.
    Bíonn leigheas i dtobracha beannuithe; agus téigheann siad fé loch i gcuid aca agus tá breac ionnta, agus má chíonn an duine breóidhthe an breac deir siad go mbeadh sé leighiste.
    Do chuirtí na leanbhaí trí h-úaire fé bholg asail chun dathaca do leigheas. Chuiridís salann te le daoine go mbiodh tinneas 'na gclíathán, mar leigheas.
    Leighiseann salann scórnach thinn leis. Cuireann siad salann isteach i gcupán uisce te chun an scórnach a glanadh agus do leigheas. Núair thairrigeann daoine a bhfíachla glanann siad an corrán géill amach, leis an uisce sin, agus leighiseann an t-uisce sin iad níos feárr ná aon leigheas
      1. cleachtas an leighis
    Bríghid Ní Loinghsigh