Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ruadh a lán díoghbhála. Marbhuigheann sé uain óga agus cearca, géanna, is lachain, agus itheann sé iad. Itheann an gearrfhiadh agus an coinín féar glas agus coirce agus deineann siad a lán díoghbhála don b'fheirmeóir. Ní dheineann an ghráineóg aon díoghbháil acht itheann sí an féar a bhíonn le hais an chlaidhe. Marbhuigheann an Eas Ruadh sicíní. Bhí mada ruadh ann fadó. Oidhche amháin bhí sé ag lorg rud éigin le nithe agus tháinig sé go tig feirmeóra. Chuaidh sé go tig na gcearc. Chuaidh sé isteach trí poll beag a bhí san doras. Mhairbh sé agus d'ith sé gach aon chearc agus laca a bhí istigh. Nuair a bhí sé chun teacht amach bhí sé ró-reamhar (???); agus shín sé siar san úrlár agus leig sé air go raibh sé marbh. Ar maidin nuair a tháinig an feirmeóir amach chonnaic sé é. Chuaidh sé isteach chun an scéal
    Tomás Ó hUallacháin