Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Baile Uí Dhuibhne | Bailiúchán na Scol

(ar lean ón leathanach roimhe)

a lán dioghbhála dos na daoine. Guideann sé a lán eallaig is uain óga. Bíonn pruais fé talamh aige. Nuair a mharbhuigheann sé a lán eallaig cuireann sé fé thalamh in áit éicin iad go dtí go mbíonn ocras air arís. Tá an eas ruadh ana dainséarach. Marbhuigheann sé aon ainmhidhe a fhaghann sé na chodhladh. Is ins an gcnoc is mó a bhíonn an gearrfhiadhach tagann sé anuas ins na páirceanna ins an oidhche chun seamar agus féar glas do ithe. Deineann an ghráineóg a lán díoghbhála. Nuair a ghaibheann sí na ba ina luighe ólann sí an baine.
Bíonn nead ag an seabhach i bhfaillteacha. Deineann sé a lán díoghbhála mar goideann sé na sicíní óga os na daoine. Deineann an príochán a lán dioghbhála dos na prátaí. Deineann sé a nead ar bharr chrainn. Deineann an cearc fraoigh a nead ins an gcnoc

Tomás Ó Néil
(ní thugtar ainm)