Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Luachra istigh sa chlaidhe go mór, mhór sa claidhe go mbíonn raithneach ann. Tá sí sin ana díogbhálach leis nuair a bhíonn rudaí óga aici. Marbhuigheann sí lacha 's géanna óga. Ins na bhfaillteacha a bhionn an seabhac agus an nead déanta aca. Bhíonn síad ag fuaidreamh anáirde san spéir agus nuair a cídheann sé sicíní óga is rudaí mar sin thugann sé sciúird fútha.
    Ar an gcnoc a bhíonn na cearca fraoigh agus bíonn an ciúirliún ar an dtráigh. Ní dheineann siad seo aon dioghbháil. Cuaidh an mada ruadh sios go dtí an dtráigh lá amháin ag lorg éisc. Ní raibh aon iasc le fághail aige, agus do bhí ocras mór air. Cad a dhein sé annsin ach a teanga do chur fé bháirneach a bhí ceangailte fé cloich chun é do bhogadh agus cad
    Siobhán Ní Leighin