Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Tá trí golláin I gCluain Siorrach a pharóiste seo. Deirtear gur shaígh daoine láidre síos sa talamh iad. Is amhlaidh a bhíodar ag tógaint na cloca soir go Cathair Conraoi cun caisleán a thógaint ach cuireadh amac sgéil mór timcheall na háite go raibh siad leis an obair agus níor dhéin gach fear ach a ghollán do chaitheamh síos ar an dtalamh.
    Nuair a bhíon daoine ag dul go dtí an Duíbhneach ó bhaile Branndán téigheann siad treasna cnuic ar a glaodhtar Piaras beag. Tá cloch ar a bharr agus saghas sgcíobhnóireacht air. Deirtear gur cuireadh sagart ann blianta ó shoin. Bhíodar cun caisleán a thógaint san áit céadhna ach níor críochnuigheadh riamh é. Tá carn mór cloch anois ann.
    Maitias Ó Dúbhda
    Mullach Bhéal, Co. Chiarraí