Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Tighthe beaga díon tuighe a bhí ag na daoine fadó. Dion árd a bhíodh ar na tighthe. Bhíodh na frathacha déanta de giumhais agus scráithí ar an dtaobh amuigh agus taobh amuigh de sin bhíodh luacairan cnuic. Ní bhíodh aon fhuinneóg acu ins na tighthe ac cúpla poill ins an bhfalla chun aer a leigint isteach. Ní bhíodh aon t-simné ar na tighthe ac blúirín beag adhmaid ar a bharr. Úrlár cré a bhíodh aca agus e paile le cloca beaga nó le flagaí beaga leathana. Bhíodh na ba agus an capall istig sa tig ag na daoine. Bhídíús ar gach taobh de'n dtig. Bhíodh na cearca istig acu leis. Istoidhche sé an solas a bhíodh ag na daoine ná geitre luacaire ar lasadh istig i bóla agus íle madra éisg istig ann. Sligí a glaodhtaí ar an solas sin.
        1. foirgnimh
    Maitias Ua Dúbhda