Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Lá dá raibh Fionn Mac Cumhail i bhFionn Trágha bhí sé anáirde ar faill mór. Bhí Conán Maol agus Diarmuidua Duíbhne in éinfeacht leis. Do connacadar bean álainn agus cúpla cailíní eile in éinfeacht leí. Dubhairt an bhean álainn le Diarmuid Ua Dúibne agus le Conán go bpósfadh sí an duine a léimfeadh ó'n bhfaill a bhíodar na seasamh ann go dtí faill eile a bhí leaqth mhíle uatha. Do dhein Diarmuid a dhícheall cun é do léimeadh acht do theip air. Do theip ar Conán leis.
    Dubhairt an bhean le Fionn é do thrial. Do dhein sé amhlaidh agus do léim sé an faill. Nuair a bhí sé ar an bhfaill a bhí leth míle uaid do thóg sé léim eile agus do léím sé thar nais anáirde ar an faill a bhí an bhean álainn. Dubhairt Fionn
    Gerard Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Chiarraí