Scoil: Breac-Cluain (C.) (uimhir rolla 16218)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Néill

Ar an leathanach seo

1. Tá bóthar caol i bhfeirm Uí Dhomhnaill agus tá sé timcheall cúig céad troigh i bhfad. Tá alán páirceanna ins an bhfeirm mar atá:- Páirc Mór, Páirc na Claise, Páirc na bpúcaí, Gort an Imris, Lugha t-seana ghuail, Garrdha Mín, Páirc a Cabáin, Talamh Fada, Páirc na Leachtán,, Garrdha greasaidhe, Páirc an tsléibhe, Páircín na mbróg. Nuair a bhí an Gortú Mór ann deirtear gur cuireadh duine i bpáircín na mbróg agus tá a cuma ann fós agus tá sé ar thaobh an bhóthair. 'Sé an fáth go nglaodhtar Páircín na mbróg air mar nuair a bhíodh na daoine ag teacht go dtí an mbaile mbeag cuiridís a mbróga ortha annsan agus nuair a bhíodh siad ag dul abhaile bhainidís a mbróga díobh annsan. Tá páirc ar thaobh an bhóthair freisin agus fuaireach téinteán gabha ann. Bhí alán tighthe i mbreach Chluain fadó ach fuaireadar go léir bás le cruadhtan agus le h-ocras agus chuaidh an méid a bhí fágtha go stí na h-oileáin Iasachta.
    Siobhán Ní Churtáin
    Fuaireas é seo ó