Scoil: Breac-Cluain (C.) (uimhir rolla 16218)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean Uí Néill

1. Caisleán na Greaghaire
    Bhí caisleán ag Greaghaire de Hórach in iarthar Ciarraidhe i dtosach an 16adh aoise.
    Taoiseach cródha do b'eadh é ach sa deire b'éigean dó ghéilleadh do Fear-ionan Rí Shasana. Bhí sé pósta le h-Inghean an Mhúraigh agus níor thaithn sé leis an mnaoi é géilleadh.
    Thug sé cuireadh do h-oifigigh an rí cun dinnéar agus tháinigh Sir W. Raleigh, Captain Touch, Walter Hussey agus File Spenser.
    Nuair a bhí an dinnéar ar siubhal dubhairt an Hórach le na mhnaoí an fíon a thabhairt ó'n seiléir. Chuaidh an bhean ann agus do ghearr sí an séithe in a raibh an fíon. Tháinigh sí thar-nais agus dubhairt sí leis, na madraí gallda do bhreith leis go dtí an siléir go n-ólaidis ó'n dtalamh é. Do glac fearg ar an Hórach agus do mharbh se í le sgian.
    Do ghabhadh air annsan agus bhíodar cun é do bhreith ó comhair Lord Grey in Gallerus nuair do thit sé marbh ar lic a dhorais féin. Do phós a inghean Walter Hussey agus nuair a tháinig Cromwell do chosain an Husaoch an caisleán na choinnibh.
    Nuair do theip air é coiméad níos sia d'éaluig sé féin agus a chuid fear san
    Máire Ní Chinnéide