Scoil: Cluain Chumhra (uimhir rolla 15660)

Cluain Chortha, Co. Chiarraí
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    duine éigin cipíní beaga tíos sa Tás, as loing nó áthrach éigin a bághadh is a briseadh is dócha a thángadar ann. Tugadh na buachaillí abhaile na cipíní agus deintaí iad do beirbhiú agus deinidís an dath ba dheise ar domhan - crón-dearg. Nár mór an íocaidheacht do'n té a fuair amach é nó a chuimhnig air ar dtúis. Ní raghadh aon nidh ó chuid acu.
  2. Dé chroicean caorach a deintaí é, nuair a bhídís tar éis é bhaint de'n gcaora - ceann a mairbhídís féin nó caora marbh a tagadh isteach le taoide. Chuireadh an tseana bhean annso aol isteach sa chroicean agus é filleadh suas annsan is an t-aol istig ann. Chuireadh sí i leath-taoibh annsan é go ceann ocht nó naoi de laetheannta. Bhíodh an olann bog air annsan agus dheineadh sí í statadh de'n gcroicean. Is minic a deindeadh an sean-duine é nighe annsan in uisge an éanartaig agus é chur ar fhúnsa adhmaid 'n fhaid is bhíodh sé bog. Bhí ceárd ar an gcroicean a chur ar an bhfúnsa san. Chaithtaí é chasadh tímcheall an fhúnsa agus é iompó suas las-tig de'n bhfúnsa agus a chiúis a chur idir an fúnsa agus an croicean féin. D'fháisgeadh sí é féin le linn dó bheith ag triomú. Is deas éadtrom an mheas a dheineadh sé chun coirce do cháthadh noó chun roiléití do choimeád do dhuine bheadh ag sníomh. Bhí sé go diail ach gan é
    Mícheál Ó Súilleabháin
    Baile an Ístínigh, Co. Chiarraí