Scoil: Cluain Chumhra (uimhir rolla 15660)

Cluain Chortha, Co. Chiarraí
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mháthair ag dul ar sgoil ann fear de mhuinntir Shúilleobháin a bhí ag múineadh ann. Bhíodh dhá phráta fuar-beirbthe ag gach aon leanbh ar féad é chun lóin. B'in é an lón a bhíodh ag leanbhaí go ceann i bhfad na dhiaidh san. Ná prátaí a bhíodh fágtha tar éis na hoidhche cuirtaí fé'n mbrúid ar maidin iad agus iad do rósta "lúthóg" a tugtaí ortha annsan agus ní geibhtaí aon lucht ortha i lár an lae ar agoil. Prátaí a bhíodh acu tar éis teacht abhaile chómh maith agus sé an annlan is mó a bhíodh acu leó an "dipple" nú uaireannta á mbeadh an fáltas flúirseach braon leamhnacht agus salann air agus an práta a thomadh ann.
    An Dipple
    D'fhiafruig an máistir de dhuine des na scoláirthí lá ar scoil cad a bhíodh aige sa bhaile mar annlan leis na prátaí. "Dipple a mháistir," ar seisean. " Connus a deineann sibh é?" arsan máistir. "Braon uisge is gráine salainn air" arsa'n leanbh. " Cad a bhíonn agaibh-se? ar seisean le leanbh eile. "baine na ngabhar go lom te im'baisg," ar seisean é leis.

Leis na prátaí leis uaireannta bhíodh braon leamhnachta agus salann agus piobar air.

Leis na prátaí leis uaireannta bhíodh braon leamhnachta agus salann agus piobar air. Dheinidís na prátaí do sgú' leis na meireanna agus iad do thumadh ann annsan. Is minic gurbh ar birdeóig i lár an tighe a bhíodh na prátaí beirbhthe agus tugadh gach duine des na leanbhaí a stóilín in aice na birdeóige ullamh cun oibre.

M'athair, Pádraig ÓSúilleobháin
    1. táirgí