Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean (uimhir rolla 538)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Máire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    í agus chuir sé féin tuighe í leat taoibh í. Um thráthnóna nuair a tháinig an mhaighistir d`iarr an obairightheoír gabháil tuighe air chun leaba a dheanamh dó féin i gcoir na h-oidhche. Fuair sé an tuighe agus nuair a d`imthigh an mhaighstir chuir sé an mhuc isteach i lár an bheart-thuighe agus d`imthigh sé leis go tigh na mná boichte aris. Do thóg sé amach an mhuc agus do ghlan sé í agus chuir sé steall maith dí ar an dteine á beirbhiú. níor ith an fear ná an bhean ná na páistí aon pioc dí. d`fhan sé in aoinfeacht leó an oidhche sin airis agus chuaidh sé obair la ar na mháireach airís. An tráthnóna sin thug sé caora mór leis. Ach cúpla lá ina dhiaidh sin do bhraith muinntir an tighe mhóir go raibh muc agus cúpla caorach in easnamh ortha agus chaitheadar amhras ar an stróinséar seo.
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Bean Uí Mhuircheartaigh