Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. Cath Fionn Trágha
    Bí na Fianna tiar i bFionntrágha ag cosaint an bhádh í dtreó ná fhéadadh aon bhád teacht isteac. Aon oidhche amháin do tháinigh timcheall trí fichid bád isteach í ngan fhios do na Fianna.
    Do bhí fathach dhár ann fadó agus bhí sé 'na cómhnuidhe i gcaisleán, aon lá amháin do bhí troi ag Fionn agus an fathach. Bhíodar ag troid ar feadh lá agus oidhche agus an maidin na dhiaidh sin do mhairbh Fionn an fathach. On lá san amach d'féadfá dul treasna an abhainn gan do cosa do fhliuchadh. Is féidir fanacht ann go raghadh naoí tonnta amach annsan troineócadh an áit sin agus is féidir siúbhal treasna.
    Colm Ó Loingsigh
    An Choill, Co. Chiarraí