Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí

Ainm an té do bhailigh. Gabriel Bric,
    Brandon,
    Ainm an té do thug, Seán Ó Bric,
    Brandon.
    Fadó nuair a bhí na Danair sa Bhreandán bhí lios acu agus staighre ag dul isteach san lios sin. Gach oidhche bíonn solus ann agus deirtear gurbh iad na pucaí a bhíonn ann. Lá amháin do bhí fear ag baint féir agus do tháinig bean amach as an lios agus do labhair sí leis agus dúbhairt sí go raibh sí 'na cómhnuidhe i Lios na Caol Buidhe fadó agus dúbhairt sí ná tagadh aoinne as an tigh chun í do breith abhaile.
    Cúpla lá 'na dhiaidh sin bhí an fear ag caint le fear ón dtigh ach ní creideadh an fear é agus níor chuaidh chun í do bhreith abhaile agus do fágadh ann í.
    Gabriel Brich
    Cé Bhréanainn, Co. Chiarraí