School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Bhí séipéal sa Daingean fadó agus bíodh na daoine ag dul ann gach oidhche. Oidhche amháin do thuit seana-bhean a codladh...

Bhí séipéal sa Daingean fadó agus bíodh na daoine ag dul ann gach oidhche. Oidhche amháin do thuit seana-bhean a codladh. Do chuaidh na daoine abhaile ar a deich a chlogh. Do mhúch án cléireach na solais agus do dhún sé an dorus. Ar a h-aon a clogh do dh'úisigh an seana-bhean agus bhí iongantas uirthí nuair a chonnaic sí go raibh gach einne imthighthe abhaile. Tar-éis tamaill do tháinigh sagart go dtí an altóir agus dúbhairt. "Bhfuil aoinne annso chun aifreann d'éisteach," ní dúbhairt an bean aon nídh. An lá 'na dhiaidh sin do cuaidh sí go dtí an sagart paróiste agus dúbhairt sí leis an rud a connaich sí. Dubhairt sé léi teacht go dtí séipéal leis an oidhche sin. Ar a h-aon a chlogh do tháinigh an sagart go dtí an altóir agus ar seisean "An bhfuil aoinne anseo cua
    Éamonn Ó Ruaidhrí
    Baile an tSagairt, Co. Chiarraí