Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. Bhí fear ag maireachtaint in abha na Sgáil fado. Gabha aba é agus bhí sé ana-bhocht.
    Do thárla san am ceadhna gur d'oigheadh tigh. Ní raibh fhios ag aoinne cé dhein é. Lá amháin do fuaireadar amach é. Do thógadar ós cómhair na cúirte é agus fuaireathas cionntach é. Do cuireadh í bpríosún é ar feadh cúpla bliain. Nuair a tháinig sé amach bhí náire an domhain air. Cuaidh sé go dtí an baile Dómhnach amháin agus bhí na daoine go léir ag féachaint air.
    Bhí oiread san naire air an lá san gur mhairbh sé é fhéin nuair a cuaidh sé abhaile, lá ar na mbáireach nuair a bhí na daoine go léir bailighthe sa tigh chun é do thabhairt go dtí an roilgh. Do seas an fear arís agus dúbhairt, "ní mise do dhein é" agus
    Peadar Ó Fearghail
    Dún Séann, Co. Chiarraí