School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (continued from previous page)
    agus níorbh fhéidir leis teacht as dá bhríg sin caith sé na h-éisg. 'Na dhiaidh sin connaich sé trí soillse tamall uaidh agus do cuaidh sé fé'n a dhéin ach chuadar uaidh go dtánadar ar an mbóthar agus thug sé fé ndeara go raibh ceanna acu mór ceann eile beag agus ceann eile cuibheasach mór. Do leanadar ar a slíge go dtánadar go h-Abhainn Gairfine, agus bhí fhios annsan aige go raibh sé ar an mbóthar ceart do chuaidh na soillsí as radharc agus tháinig se abhaile slán an oidhche sin.
    An lá 'na dhiaidh sin cuaidh sé fé dhéin an t-sagairt agus d'inis sé a sgéal dó. Dúbhairt an sagart gurbh é na trí leanbhaí a cailleadh leis a bhí ann. Gurbh é an solus mór an leanbh a bhaisteach, an solus cuibhseach mór an leanbh a fuair baiste úrlámh, agus an solus beag an duine nár baisteach in-aon chor. Da bhrígh sin is é a trí lanbhaí féin a thug saor an oidhche sin e.
    Seán Ó Máirtín
    Baile an Bhúlaeraigh Theas, Co. Chiarraí