Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a eirigheadar ar maidin bhí bollóg beag agus bollóg mór déanta ag bean Mc Cailcé do, í gcómhair an bhótair. D'imthig sé leis go brónach de bhrígh ná raibh aon-rud aige taréis a trí bhliadhan ach na trí cómhairlí, agus eagla air roimh a mhnaoí.
    Nuair a bhí sé tamall de bhóthar do connaich sé fear agus dúbhairt an fear leis an cómhngar a thógaint, ach cuimhnigh sé ar a cómhairle agus níor cuaidh, ach cuaidh an fear eile an cómhngar agus mairbh na beithionaigh é, ''Tá luach mo trí puint agam'' adúbhairt sé.
    Bhí an oidhche ag tuiteam anois agus cuaidh sé isteach í dtigh igcómhair na h-oidhche agus ní fada a bhí sé istigh nuair a connaich sé sean-fhear líath pósta le cailín óg. Cuaidh sé amach nuair a cuimhnigh sé ar an gcoímhairle ach glaoidh an sean-fhear air ach dúbhairt seisean leis go dtiocfaidh sé isteach arís.
    Nuair a fuair sé é féin amuigh cuaidh
    sé fé cocha féir a bhí sa gharraidhe. Í lár na h-oidhche do bhrath sé capall ag teacht agus nuair a shroig sé an cocha tháinigh an tiománaidhe anuas den
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Breandán Mach Gearailt