Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

Ar an leathanach seo

1. Timcheall míle ó'n Daingean cois fairrge tá áit ar a dtigtar Parlus Neans De Brún. Is mór agus is iongantach na sgéalta a bainneann leis.
    Tá lios inaice leis agus deirtear go bhfuil bóthar fé thalamh ag dul ó'n bpárlús ann. Baineadh feidhm as seo in am troda. Ó'n áit sin bhí radharc mait aca ar bágh an Daingean. Is minic a bíodh na ceadta i gcoiméad ann. 'Sé a thárla lá nuair a bhí Neans De Brún í Rínn Beag ar an dtaobh eile tamall maith thar fairrge. Cuir sí a chois ar an gcairrigh agus tá a rian ann fós. Do dhein sí saghas párlús ann agus do caith sí a shaoghal ann. Nuair a bhí síg ag fághail bháis do chuaidh sí suas ar cairrigh agus do thuit sí isteach sa bfairrge. Deirtear
    An Loch, Co. Chiarraí
    Seán Mach Dómhnaill