Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Bí fear 'na cómhnuidhe i Liospóil fado. Bhí feirm beag talmam aige agus dá bhó. Bhí aon cearc amháin aige agus téigheadh sí isteach i gleann inaice an tíghe cun ubh do bhreith...

Bí fear 'na cómhnuidhe i Liospóil fado. Bhí feirm beag talmam aige agus dá bhó. Bhí aon cearc amháin aige agus téigheadh sí isteach i gleann inaice an tíghe cun ubh do bhreith. Bhí an Gleann go h-an foimhun. Bi nead ag an gcearc inaice bárr an ghleanna téigheadh an fear go dtí an gleann igcóir no h-uibhe gacj dhá lá. La amhain do cuaidh se go dtí an gleann ach ní raibh aon ubh san nead. Do cuaidh sé ag lorg an nead agus sa derieadh do connaich sé an nead. Ní raibh sé ábalta an t-úbh d'faghail mar bhí sé áit ró dhoimhin. Do luigh sé síos agus a ceann síos. Do fuair sé an t-ubh agus cuaid sé abhaile la amhain do chuirt sé isteach sa gleann agus marbuigheadg é. Ar feadg da blian do bíodh spirid sa gleann ag lorg rug éigin.
    Pádruigh Ó Muircheartaigh
    Dún Séann, Co. Chiarraí