Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Fadó, do bhí fear na cómhnuidhe inaice le Dún Síon. Lá amhain do cuaidh sé go dtí Tráighlí. Bhí sé déanach nuair a shrois sé Tráighlí...

Fadó, do bhí fear na cómhnuidhe inaice le Dún Síon. Lá amháin do chuaidh sé go dtí Tráighlí. Bhí sé déanach nuair a shrois sé Tráighlí. Nuair a fhág sé Tráighlí bhí an oidhche ag tuitim. Bhí sé a h-aon déag a clog nuair a bhí sé ag teacht tríd bóithirín inaice a thíghe féin. Do stad an capall agus da marbhóchadh sé í ní gluaisfadh sí. Do tháinig sé anuas di agus do rug sé isteach í bpáirc í agus do thug sé amach ar an mbóithirín í inaice a tíghe féin.Nuair a srois sé an tigh do cuir sé an capall isteach sa stábala. Do chuaidh sé isteach abhaile agus do cuaidh sé a codhladh. Níor innis sé do éinne an rud a tárla dó. Timcheall mí 'na dhiaidh sin bhí sé san Daingean agus do bhuail fear
    Pádruigh Ó Muircheartaigh
    Dún Séann, Co. Chiarraí