Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Bhí fear in Dún Síon fadó, agus cuaidh sé go dtí an tráig. Do chonnaich sé bean 'na suidhe ar cairrigh agus í ag cíoradh a cuid gruaige...

Bhí fear in Dún Síon fadó, agus cuaidh sé go dtí an tráig. Do chonnaich sé bean 'na suidhe ar cairrigh agus í ag cíoradh a cuid gruaige. Do bhí caipín in aice lei agus do shnap sé é. Do thug sé abhaile é. Do lean an bhean é agus do phósadar. Do cuir an fear an caipín inaírde ar an cullochta ingan fhios di. Tréis cuid mhaith bliainta do cuaidh an fear in aírde ar an cúllochta á sguabadh. Do thuit an caipín ingan fhios dó. Do thóg an bhean é agus do cuir sí i bhfolach é. Do fuair sí uisce agus nigh sí aghaidh na leanbhaí agus cíor sí a gceann. D’imthigh sí féin amach an dorus agus ní fheacha éinne ó shin í.
    Pádruigh Ó Muircheattaigh
    Dún Séann, Co. Chiarraí