School: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (roll number 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (continued from previous page)
    ins an mbaile acht tá tobar beannuighthe ann. Tobar Mhichíl is eadh an tobair sin. Tá seana-thobar eile in aice lem' thig. Níl aon uisge ann anois acht bhíodh uisge ann fadó. Do bhí cloch mór i lár an tobair agus nuair corruigheochfaí an t-uisge thagad eascú mór amach fén gcloich. Deirtí go raibh leigheas ins an t-uisge a bhíonn san tobar san.
    Máire Ní Gríbhthín,Baile Móir, Dainghean.
    Thug Muiris Ó Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean dom é.
  2. Tobaireacha Beannuighthe
    Tá tobar bheannuighthe i mBaile Móir. 'Sé an tobar é ná tobar Mhichíl. Tá sé tógtha cois bóthair. Bíonn turas ann gach bhliadhain lá Fhéile Mhichíl, sé sin an naomhadh lá fichead de mí Meadhon Fóghmhair. Tá falla tógtha tímcheall air an dtobar. 'Siad Pádraig ó Fiannachta ó Baile Móir agus Mícheál ó Dhonnchadha ós na Gleannta a thóg an falla tímcheall ar an dtobar tímcheall le fiche bliadhna ó shoin. Tá droichead beag in aice