Scoil: Ceann Trá (Ventry) (uimhir rolla 15592/3)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
D. Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do bhuail fear leis agus bheannuigheadar féin dá chéile. Bhíodar ag cainnt is ag cómhrádh ar feadh tamaill. "Cé h-é tú féin," arsa Seán, "is dóig liom ná feaca im' shúile cinn riamh thu." "Ní fheacaís leis mhuise," arsa an fear. "An misde dhom a fhiafruighe dhíot cé n-é tú féin," arsa Seán. "Is mise an Slánuightheóir," arsa an fear.
    "Is fad ó chuala trácht tharrat [?]. Cloisim gur fear díreach, macánta thú agus nár dheinis eagcóir ar aoinne riamh. A leithéid seo," arsa Séan, "do ranuig liom cúig phúine do chur tharam taréis na bliana agus ta eagla orm go gcaillfinn é; táeagla orm é thabhairt do dhuine de's na cómharsain mar níl aon (ionnta [?] ) ionntaibh agam asta agus tá eagla orm é fhágaint sa tig dhiaidh le h-eagla go nguidfí é. B'féidir go gcoimeádfá
    Pádruig Mac Gealailt
    Cathair an Treantaigh, Co. Chiarraí