School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
D. Ó Cúrnáin

1. Daoine Cáileamhla
    Fir láidre: Do bhí fear láidir na chomhnaidhe in Cillaruith. Sé an ainm a bhí air ná Dómhnall Ó Séaghdha agus aon uair a theasteóchadh uaidh an bord a chuir anáirde ar an lochtadh, d'ardeóchadh sé anáirde é len a fhiacla.
    Do bhí fear láidir na chomhnaidhe i bFáthan darb ainm do Seán Ó Máirtín. Lá amháin do bhí sé ag aodhaireacht bó ar bharra na faille ar eagla go dtuitfidís le faill agus go marbheochfaí iad. Do cuireadh (?) chonnaic sé bó acu ag sleamhnúghadh agus rith se roimpi agus do choinnibh sé anáirde le na dhrom agus d'árduigh sé suas í.
    Fir reatha: Do bhí dream daoine dárb ainm dóibh na Rísigh na gcomhnaidhe in RáthChonáin fadó. Do bhí duine acu chomh maith san chun reatha go gcoimeádfadh sé suas leis an bhfiadh sa rith agus go mbíodh sé ag gabháil de
    Tomás Ó Ciobháin
    Baile an Liaigh, Co. Chiarraí